söndag 28 september 2008

Höstig Söndagsmiddag!

Då blir det ugnsgrillad fetaost med bröd till förrätt, Jägargryta på nötkött med kokt potatis och kokta morötter och så rårörda lingon till som huvudrätt, och så till sist kryddig smulpaj med äpplen och vaniljsås. Mums!

Grillad Fetaost
Det blir visserligen inte så gott som den fetaost man äter på en restaurang på en grekisk ö, men gott iallafall. Och enkelt! Lägg en bit riktigt god, äkta fetaost på en bit folie. Lägg på en skiva tomat, lite strimlad paprika, krydda med oregano och svartpeppar, häll på lite olivolja. Knyt ihop paketet och grilla i varm ung ca 15-20 min. Det beror på hur hård osten är. Man får kolla när den ser mjuk och färdig ut.

Jägargryta, 4 port.
½ kg nötkött i bitar
2 dl köttbuljong från tärning
1 dl rött vin
2 msk kinesisk soya
ca 10 krossade enbär
2 krm kryddpeppar
1 krm svartpeppar
1 lagerblad
4 hela kryddnejlikor
champinjoner och kantareller
3 dl grädde

Buljong och vin kokas upp i en gryta tillsammans med alla kryddorna. Lägg i köttet i lagom stora bitar, och låt det koka sakta under lock tills köttet är riktigt mört och mjukt. Det tar 30-60 min, man får känna efter när det är mjukt.
Svampen steks i smör i en stekpanna. Lägg den i grytan när köttet är så gott som färdigt, och häll i grädden. Låt det koka ihop, smaka av.
Servera med nykokt potatis, lättkokta morötter, en fräsch sallad och så rårörda lingon till.

Kryddig Äppelsmulpaj
4 äpplen
1/2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk ingefära

Smuldeg:
150 g smör
1 dl hasselnötter
lite solroskärnor
3 dl vetemjöl
1/2 dl socker

Sätt ugnen på 225°.
Grovhacka nötterna till smuldegen. Tillsätt smör, mjöl, solroskärnor och socker och blanda till en smuldeg. Jag brukar köra i matberedare.
Kärna ur och klyfta äpplena. Blanda dem med socker och kryddor. (Om man vill ha den mindre söt går det bra att utesluta sockret här, det är ju socker i smuldegen) Lägg äpplena i en smord ugnssäker form. Fördela smuldegen ovanpå.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
Servera med vaniljsås.

2 kommentarer:

Elisabet. sa...

Oj, vilken fin sida du har!!
Den ska jag lägga på "frukostbrickan" i veckan .., och tipsa andra bloggvänner om .., om det är okej?

Ninnie sa...

Elisabeth; Jaa, självklart!