söndag 18 april 2010

Tomat- och timjankyckling i lergryta

Om du har en lergryta och lite tid över kan du göra en himmelskt god kycklingryta. Receptet kommer ursprungligen från Tina Nordström.
4 port.

1 hel kyckling
1 palsternacka, delad i stora bitar
1 morot , också i stora bitar
4 klyftor vitlök, hackade
5 små schalottenlökar
5 kvistar färsk timjan
1 citron i skivor
1 dl oliver
1 dl soltorkade tomater, tärnade
1 ask cocktailtomater delade i halvor
3 st lagerblad
3 dl vatten

Sås:
skyn från grytan
0,5 msk tomatpuré
1,5 msk philadelphiaost
lite olilvolja
salt, peppar och socker
citronsaft

Lägg lergrytan i vatten.
Stycka kycklingen i bitar, över- och underlår, bröst och vingar. Salta och peppra. Varva kycklingen med övriga ingredienser en lergrytan och häll på vattnet. Sätt in lergrytan i kall ugn och sätt ugnen på 175 grader. Låt grytan vara inne i ca en och en halv timme.
När kycklingen är färdig silas skyn över i en skål. Sätt på en kastrull på spisen. Bryn tomatpurén i lite olivolja. Häll på skyn och låt det koka ihop tills den fått en god smak, mixa eller vispa i osten. Smaksätt med salt, peppar citronsaft och en nypa socker. Häll såsen över kycklingen och servera med t ex pasta eller ris.

Mmm, så himla gott!

Inga kommentarer: