söndag 7 mars 2010

Grahamsskorpor


Det här recept är från Anna Bergendahls härliga bok Kärlek, oliver och timjan. De här skorporna är så himla goda!
5dl mjölk
1 dl rapsolja
50g jäst
2 tsk salt
2 msk honung
7 dl grahamsmjöl
1 dl havre- eller vetekli
2 tsk stött kardemumma
ca 6 dl vetemjöl

Värm mjölk och olja till 37 grader. Smula jästen i en bunke, strö över saltet och klicka i honungen. Häll på lite av mjölkblandningen och lös jästen. Häll sen på resten av mjölkblandningen. Tillsätt grahamsmjöl + vete- eller havrekli, kardemumma och sist vetemjölet.
Arbeta ihop degen och jäs den i 30-40 minuter.
Knåda degen, dela den i 4 delar som rullas ut till en tjocka rullar. Skär varje rulle i 5-6 bitar, ställ dem på bakpappersklädda plåtar.
Jäs 15 min.
Grädda bullarna i 250 gr. ca 15 min.
Låt dem svalna lite, stick sen in en gaffel på mitten och runt och dela bullarna till två halvor. Låt dem få lite färg på ytan genom att sätta in dem med snittytan uppåt i ugnen igen i 5-6 min.
Torka sedan till skorpor i 100 grader, i ca 2 timmar. Det går fortare om du har varmluftsugn.

Inga kommentarer: