söndag 27 april 2008

Citronkyckling med oliver

Mycket mustig och god kycklinggryta som sköter sig själv i ugnen. Pröva den!

1 färsk hel kyckling (eller fryst), styckad i portionsbitar
1 citron, skivad
10-12 smålökar, halverade
10 skalade vitlöksklyftor
några soltorkade tomater, skurna i bitar
salt och peppar
3 msk olivolja
2 lagerblad
1 dl vatten
2 dl torrt vitt vin
1 dl svarta oliver
1 dl gröna oliver
färsk timjan

SÅS:
½ msk tomatpuré
ca 1 dl grädde eller 2 msk philadelphiaost
salt o peppar

Lägg en lergryta i vatten. Tvätta citronen och skär den i tjocka skivor.
Skala löken och vitlöken.
Stycka kycklingen i portionsbitar och salta o peppra dem.
Varva kyckling, lök, citron, vitlök i hela bitar, och tomater i den vattensvällda grytan. Ringla över olivolja, salta o peppra lite och stick ned lagerbladen. Slå över vatten och vin. Stö över oliverna, och timjan.
Sätt in formen i kall ugn, sätt den på 175 grader och tillaga ca 1 ½ timme.
SÅS:
Sila bort skyn. Bryn tomatpuré i olivolja i en kastrull, häll på skyn från kycklinggrytan, låt koka ihop. Vispa i osten eller grädden, smaka av. Häll såsen över kycklingen och severa med ris och en god sallad och lite bröd.
Smaklig måltid!

Inga kommentarer: