onsdag 12 december 2007

Kryddpepparbrässerade järpar med honungsglacerad rotselleri och äpple


Det här är jättegott! Sellerin och äpplena smakar så gott ihop med de kryddiga järparna, mmm... Receptet kommer från "Mat-Tina", hon i TV ni vet, men jag har modifierat det lite. Prova!

Järpar:
700 g blandfärs
1 pkt bacon
1 gul lök
200 g champinjoner
3 skivor formfranska
2 dl mjölk
2 ägg
salt o peppar
Bräsering:
2 dl vatten
1 dl rödvin
2 msk kalvbuljong
10 kryddpepparkorn
1 grovhackad lök
2 lagerblad
1 msk smör
1 dl grädde
Honungsselleri:
1 stort sellerihuvud
3 äpplen
olivolja
2 dl persilja
3/4 dl honung
1 msk vinäger
½ dl vatten
2 finhackade schalottenlökar
1 dl persilja
färsk (eller torkad) timjan
salt o peppar
Skär baconeet,löken och champinjonerna i småbitar. Bryn dem, salta o peppra. Skär av kanterna på brödskivorna, lös upp dem i en skål med mjölken.
Blanda alla ingredienser till järparna. Forma färsen till avlånga bullar (järpar) och bryn dem runt om. Häll sedan på vatten, vin, buljong, kryddpeppar, lök och lagerblad. Låt järparna brässera i 7-8 min, ta upp dem sedan och lägg dem på en tallrik.
Koka ner skyn till god och kraftig smak, sila den och vispa ner smör och grädde till en god sås. Lägg tillbaka järparna i såsen och håll dem varma.
Sätt ugnen på 200 gr. Skala rotsellerin och skär i klyftor. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor med. Lägg sellerin på en plåt, ringla över olja, salta o peppra. Sätt in plåten i ugnen i 15 min, lägg då på äppleklyftorna och låt baka ytterligare i 10 min.
Smält honungen, vinägern och vattnet i en kastrull. Smaksätt med salt o peppar. Blanda honungslagen med de färdiga rotselleri o äppleklyftorna, schalottenlöken, persiljan och timjankvistarna. Servera till järparna.
Det är gott med klyftpotatis till också.

1 kommentar:

Unknown sa...

overkligt god mat!
bör lagas :)