fredag 7 december 2007

Mormors Pepparkakor


300 st

400 g socker
3 dl sirap
350 g smör
1 msk ingefära
1 tsk kanel
1 tsk nejlikor
3 dl grädde
1 ½ kg vetemjöl
1 msk bikarbonat
ev. cedroolja

Socker och sirap röres 10 min. Smöret smältes och iröres jämte kryddorna (alla kryddor malda). Grädden vispas några minuter, tills den är som vaniljsås i konsistensen, och tillsättes jämte mjölet sammansiktat med bikarbonaten. Något av mjölet bör sparar till utbakningen. Degen skall stå till följande dag, då den går lättare att baka. Den utkavlas ganska tunt och uttages med mått efter önskan. Ugn 200gr.

Pepparkakor är väl om några kakorna med tradition. Varje husmor brukar ha sitt speciella pepparkaksrecept, som hon gärna håller på och vill vara ensam om. Till julen plockar hon fram detta sitt noga bevarade "mormorsrecept" och med doften av de nygräddade pepparkakorna kommer julstämningen. Barnen brukar ju få en liten degbit att pyssla med själva - det är faktiskt början till julen för dem. Och vilken fröjd blir det inte då alla hjälps åt att göra bockar, grisar och andra vackra saker! Inom parentes sagt är pepparkakorna också alldeles strålande sommarkakor och bör därför inte reserveras endast för julen.
ur "Sju sorters kakor" 1950

1 kommentar:

Cattis sa...

mmm...jag saknar mina farmorspepparkakor...farmor hade grädde i sin deg. Undrar om denna deg kanske blir till liknande kakor. kanske skulle prova?