
Kycklingfilé, ca 600 g
1 stor eller 2 små fänkål
1 stor rödlök
3 fasta päron
olivolja
ett paket grekisk fetaost
hackad färsk rosmarin
ca 2 msk flytande honung
Bryn kycklingen i smör, salta och peppra. Lägg dem i en stor ugnsform.
Skär fänkål, lök och päron i klyftor. Lägg dem runt om kycklingen.
Droppa över olivolja och krydda med salt o peppar.
Lägg en skiva fetaost på varje kycklingfilé, strö över rosmarin och ringla över honungen.
Stek allt i ugnen ca 15-20 min, 225gr. Se till att kycklingen är genom stekt!
Servera med ugnsstekt egengjord klyftpotatis.

Till FÖRRÄTT åt vi
Färska räkor med aprikosailoli
1 kg räkor med skal
4-6 skivor kavring
2 avocado
1 citron
Aioli:
1 äggula
1 liten pressad vitlöksklyfta
2 dl rapsolja
ca 5 torkade mjuka aprikoser
½ dl grekisk eller turkisk yoghurt
rivet skal av ½ citron
1 krm sambal oelek
salt
Gör först aiolin:
Vispa äggulan med vitlöken i en skål.
Tillsätt oljan i en tunn stråle medans du hela tiden vispar. Lite i taget.
Mixa aprikoser och yoghurt med mixerstav, blanda i citron o sambal oelek.
Vänd ned detta i aiolin, smaka av med salt.
Skala räkorna, rosta kavringen, skär dem diagonalt i snittar. Klyfta avocadon, pressa lite citron över. Lägg upp allt snyggt på tallrikar med aprikosaiolin till.
...å så var det desserten!

3 dl blåbär
50 gr mandel
1 äggula
½ dl florsocker
½ urskrapad vaniljstång
1 äggvita
1 msk strösocker
1 dl vispgrädde
Rosta mandeln i en torr stekpanna, hacka den grovt.
Mixa blåbären.
Vispa äggula, florsocker och vanilj pösigt.
Vispa äggvitan med sockret till ett fast skum
Vispa grädden.
Blanda de mixade bären med mandeln, rör ner detta i äggulan. Vänd ner grädde, och sist äggvitan.
Häll smeten i en form, täck över emd folie och frys minst 4 timmar. Ta fram den en stund innan serveringen, så den lätt går att stjälpa upp på ett fat.
Servera med italienska mandelskorpor.
Receptet är beräknat till 4 personer.
Alla bilder är lånade från nätet, maten blev uppäten i söndags ;)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar