onsdag 6 januari 2016

Panerad torskrygg med citronrisotto

Trettondagsmiddag!
Då blev det krispigt panerade torskryggsfilé, med krämig citronrisotto och olivoljefräst broccoli till. 
Till det drack vi vitt bubbel, Geisweiler Monopole Crémant de Bourgogne Brut, som vi hittade undangömd.
Gott!

Torskryggsfilé (jag hade fryst från ICA)
ägg, vetemjöl och panko (eller ströbröd) att panera i
salt och peppar

2 chalottenlökar
1 vitlöksklyfta
olivolja
1 l vatten
4 tsk vitvinsvinäger
2 tärningar kycklingbuljong
4 dl avorioris
skal från 1 citron
hackad persilja
75 g riven stark, god ost
salt

broccoli
2 vitlöksklyftor
salt o svartpeppar
olivolja

Sätt ugnen på 150 gr.
Risotton:
  • Koka upp vattnet med buljongtärningar och vinägern. Ställ åt sidan, du ska späda risotton med detta.
  • Finhacka chalotten- och vitlöken. Fräs dem i olivolja tillsammans med riset i en kastrull.
  • Späd sedan med buljongen lite åt gången, riset ska koka på svag värme. Fortsätt tills riset känns färdigt. Rör om emellanåt. När det känns klart, rör i finrivet citronskal, riven ost och persilja, smaka av med salt.
Fisken:
  • Krydda den med salt och peppar.
  • Panera; vänd först i mjöl, sen i ägg och sist pankon eller ströbrödet.
  • Stek i olivolja så den får en fin och krispig yta, kör sedan klar fisken i ugnsform i ugnen. Ca 10 min. 
Broccolin:
  • Skiva den tunt på längden, även den ansade stammen. Stek i olivolja, med pressad vitlök och salta o peppra lite grann.

Servera med citronklyftor, och kanske en enkel sallad till.
Gott!

Inga kommentarer: