Första dagen:
1 msk brödkummin
1 msk salt
3 dl råg- eller vetekross
2 dl havrekli
1-2 dl solrosfrö
5 dl kokhett vatten
Andra dagen:
17 dl vetemjöl
1 påse torrjäst
5 dl kokhett vatten
1 msk honung
Första dagen
Mät upp alla torra ingredienser i en bunke.
Mät upp alla torra ingredienser i en bunke.
Slå över kokhett vatten och rör om.
Täck bunken och låt den stå i rumsvärme till nästa dag.
Andra dagen
Ta två raka, stora brödformar (à 2 liter) och smörj med lite mjukt smör.
Ta två raka, stora brödformar (à 2 liter) och smörj med lite mjukt smör.
Klipp till bakpapper så att bitarna passar i botten av formarna.
Lägg i bakpapperet.
Blanda ungefär hälften av vetemjölet med torrjästen.
Blanda ungefär hälften av vetemjölet med torrjästen.
Rör ner detta i bunken från gårdagen.
Slå över kokhett vatten, klicka i honung och rör om.
Häll i resten av mjölet och arbeta med en trägaffel ihop allt till en lös deg.
Häll mot slutet ut det hela på mjölat bakbord och arbeta ihop degen med lätta tag och mjölade händer. Försök att inte ta mer mjöl än absolut nödvändigt. Den här degen är ganska kladdig, men det får man finna sig i eftersom brödet blir så gott.
Dela degen i 2 delar och forma raka limpor som läggs i bakformarna.
Låt jäsa 1 timme.
Låt jäsa 1 timme.
Grädda i 200° ugnsvärme ca 50 minuter.
Tippa så bröden ur formarna och grädda dem utan formar liggande upp och ner i ytterligare 10 minuter.
Låt sedan de nybakade limporna svalna under en handduk, det är viktigt i det här fallet.
3 kommentarer:
Hej Ninni. Gjorde din Kycklinpaj med Curry och Mango chutney förra helgen. Den gjorde succé. Hela familjen tyckte den var super god. :)
Vad roligt! Joo, den är god o brukar uppskattas av de flesta. Inte svår att göra heller!
Skicka en kommentar