onsdag 9 april 2008

Saftigt, grovt rostbröd

Detta är ett rostbröd, som är fyllt av nyttigheter! Supergott, både att rosta eller att äta som det är. Lite omständigt och tidskrävande att baka, men ohh så gott!!!
Första dagen:
1 msk brödkummin
1 msk salt
3 dl råg- eller vetekross
2 dl havrekli
1-2 dl solrosfrö
5 dl kokhett vatten
Andra dagen:
17 dl vetemjöl
1 påse torrjäst
5 dl kokhett vatten
1 msk honung

Första dagen
Mät upp alla torra ingredienser i en bunke.
Slå över kokhett vatten och rör om.
Täck bunken och låt den stå i rumsvärme till nästa dag.

Andra dagen
Ta två raka, stora brödformar (à 2 liter) och smörj med lite mjukt smör.
Klipp till bakpapper så att bitarna passar i botten av formarna.
Lägg i bakpapperet.
Blanda ungefär hälften av vetemjölet med torrjästen.
Rör ner detta i bunken från gårdagen.
Slå över kokhett vatten, klicka i honung och rör om.
Häll i resten av mjölet och arbeta med en trägaffel ihop allt till en lös deg.
Häll mot slutet ut det hela på mjölat bakbord och arbeta ihop degen med lätta tag och mjölade händer. Försök att inte ta mer mjöl än absolut nödvändigt. Den här degen är ganska kladdig, men det får man finna sig i eftersom brödet blir så gott.
Dela degen i 2 delar och forma raka limpor som läggs i bakformarna.
Låt jäsa 1 timme.
Grädda i 200° ugnsvärme ca 50 minuter.
Tippa så bröden ur formarna och grädda dem utan formar liggande upp och ner i ytterligare 10 minuter.
Låt sedan de nybakade limporna svalna under en handduk, det är viktigt i det här fallet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ninni. Gjorde din Kycklinpaj med Curry och Mango chutney förra helgen. Den gjorde succé. Hela familjen tyckte den var super god. :)

Ninnie sa...

Vad roligt! Joo, den är god o brukar uppskattas av de flesta. Inte svår att göra heller!

Ninnie sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.