onsdag 9 april 2008

Mistrals paj

Köttfärspajer finns det många varianter av, men här kommer en ljuvligt god paj som hängt med i mitt kök sen 80-talets början. Den kräver sin tillagare och tid, men så blir belöningen därefter! Blandad grönsallad med skivade rädisor serveras till, och så ett gott rött vin. Ät och njut!
ca 6 port
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g margarin
2-3 msk kallt vatten
Blanda snabbt ihop och låt stå kallt minst 1 timme.
Förgrädda sedan 10 min i 200 grader.

Fyllning:
2-3 gula lökar
200 g färska champinjoner
500 g köttfärs
1 dl syltlök
persilja
1-2 vitlöksklyftor
1 ½ dl ketchup
250 g rökt skinka
salt & peppar

Fräs den hackade löken med den finskurna svampen och färsen. Dra pannan från värmen.
Rör ned grovt hackad syltlök, klippt persilja, krossad vitlök och tomatketchup.
Smaka av med salt och peppar.
Strimla och rör ner skinkan.

Täcke:
3 dl grädde
3 äggulor
2 msk mjöl
5 dl riven stark ost
salt, peppar
tabasco, cayennepeppar

Vispa grädden till täcket, tjock som vaniljsås ungefär. Rör ned mjölet och äggulorna, ett i sänder.
Tillsätt osten, smaka av med Tabasco och cayenne.

Klä en osmord pajform med degen. Förgrädda i 200 gr. i ca. 10 min.
Fyll formen med färsröran. Bred osttäcket över.
Sätt åter in pajen och grädda i ca. 25 min.

1 kommentar:

Jånte sa...

Fantastiskt god paj!