lördag 7 juni 2008

STUDENTBUFFÉ

När min son tog studenten den 5 juni bjöd jag på studentbuffé.

Bordet stod uppdukat med skink-och broccolipaj, pastasallad med kyckling, Ninnis skinkbullar, blandad sallad med tomat, gurka, paprika och isbergssallat överströdd med solroskärnor, myntamorötter, hembakta vallmofröfrallor. Därtill en ostbricka med goda ostar, salta kex och FinnCrisps. Och så ett stort fruktfat med meloner, ananas, päron, gröna och blå vindruvor och några physalis. Vi drack kall cider, öl eller vin till detta.

Som avslutning bjöd jag på en frisk och god jordgubbsmoussetårta garnerad med färska jordgubbar, och så kaffe förstås.

PASTASALLAD med KYCKLING
ca 300 g. kycklingfilé i tärningar
1 pkt bacon
ca 250 g. pasta
200 g. Fetaost
några smörgåsgurkor
1 röd lök
1 paprika
1 burk majs
½ gurka
några tomater
en liten burk ananas
isbergssallad
(jag har inga exakta mängder, man tar så mycket man vill ha...)
DRESSING:
1 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1 krm socker
lite svartpeppar från kvarn
½ tsk Herbes de Provence
2 msk olivolja

Stek kycklingen o krydda med salt o peppar. Låt kallna.
Stek bacon, låt det rinna av på hushållpapper o. kallna.
Koka pastan al dente och spola av under kallt vatten.
Hacka och skiva övriga ingredienser i önskad storlek.
Blanda ihop allt i en skål.
Vispa samman dressingen och häll den över, blanda runt.

Man kan förbereda salladen i förväg, allt utom de färska grönsakerna o löken. Dessa tillsätter man isåfall direkt innan serveringen.

SKINK - O- BROCCOLIPAJ

Deg:
2 dl mjöl
100 g smör/margarin
1 msk vatten

Fyllning:
½ purjolök
100 g rökt skinka
en liten broccoli
3 ägg
2 dl grädde
1½ dl mjölk
2 dl riven ost

Arbeta ihop degen i matberedare (eller för hand) och låt vila i kyl ca 30 min.
Koka broccolin i lättsaltat vatten någon minut, bara såpass att den blir lite mjuk.
Skiva purjo och skinka, fräs detta lätt i stekpanna.
Vispa samman ägg, grädde, mjölk och kryddor. Rör även i den rivna osten.

Kavla ut degen och klä en pajform. Degen är lite svårarbetad, men går lättare om man lägger plastfolie under, så kan man med hjälp av folien lätt få en fin degrundel i pajformen!
Förgrädda pajskalet i 225 gr. ca 10 min.
Fyll sen pajskalet med skinka, lök, broccoli, och häll över äggstanningen.
In i ugnen igen i ca 30 min.

Pajen kan man också göra i förväg, den blir allra godast om den får stå till sej en dag i kylen innan den värms igen och serveras.

MYNTAMORÖTTER


6 morötter
½ dl finhackad mynta
3 msk flytande honung
skal o saft av 1 ½ citron
salt o svartpeppar
olivolja

Skala o skär morötterna i bitar, koka dem i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt rinna av o spola dem under kallt vatten.
Blanda mynta med honung, skal o saft av citron och häll detta över morötterna. Salta o peppra.
Ringla lite olivolja över. Täck med plastfolie och förvara svalt fram till serveringen. Morötterna håller sig några dagar i kylen.
Och till sist,

JORDGUBBSMOUSSETÅRTA

1 tårta, ca 10 bitar
Mandelbotten:
300 g mandelmassa
3 ägg
finrivet skal av 1 apelsin

Jordgubbsmousse:
250 g frysta jordgubbar
3 gelatinblad
3 äggulor
1 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 dl kesella, 10%
jordgubbar till garnering

Mandelbotten:
Sätt ugnen på 175º. Kör mandelmassan i matberedare eller riv den och blanda med ägg och apelsinskal. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min tills den fått fin färg. Låt svalna i formen.
Moussen:
Kör jordgubbarna till mos i matberedare eller med mixerstav.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden men inte alltför hårt.
Smält gelatinbladen på svag värme med lite av jordgubbsmoset.
Blanda med resten av moset och vänd sedan ner detta i äggulorna.
Tillsätt kesella och blanda.
Vänd till sist ner den lättvispade grädden.
Häll moussen över bottnen och låt stelna i kyl några timmar.

Innan serveringen garneras tårtan med färska jordgubbar och ev mynta- eller citronmelissblad.
(Detta är Maud Onnermarks recept, hämtat ur tidningen "Tara")

Inga kommentarer: