söndag 10 maj 2009

Marängtårta med bär

Å, den här tårtan är som en dröm.... Lätt att göra, lätt att äta.
Jag glömde förstås att fotografera tårtan när den var klar, här är den nästan uppäten o lite kladdig, inte så fin som när den är nygjord...Men den är GOD!

Maräng:
6-8 äggvitor, beroende på äggens storlek
1 tsk salt
Detta vispas hårt, i en stor bunke, tills du kan vända upp-o-ned på bunken.
Vispa sedan ner
3 ½ dl strösocker, lite i taget.
2 tsk vaniljsocker och
1 msk äppelvinäger

Häll marängsmeten i en stor ugnsform.
Grädda den sen i 150 grader varm ugn, i ca 1 tim. (Jag har varmluftsugn, kanske får man höja graderna lite i vanlig ugn)
Den kommer att pösa upp mycket i ugnen, för att sedan sjunka ihop när du tar ut den.
(Man kan göra marängen flera dagar innan, den går att frysa tills man ska ha tårtan.)

Fyllning:
2 ½-3 dl vispgrädde
½-1 dl creme fraiche
bär, färska eller frysta, ca 250 gr.
Jag brukar ha hallon och blåbär på.

Vispa grädden, vispa i creme fraichen. Bred ut över marängen i formen, strö över rikligt med bär.

2 kommentarer:

Fina Fröken sa...

Tack för receptet. Har gjort den här tårtan idag. Jag använde en form som är ca 30*15 cm och det var nästan i minsta laget. Tips till andra kanske, ta en större form :-D

Lena sa...

Jag prövade oxå den här tårtan igår, den blev jättesmaskig. Formen var helt renskrapad när kalaset var slut.